Eenvoudige aquariumvissen voor beginners: mijn top 9!

Gepubliceerd door Sarah op

Wat leuk dat jij wilt beginnen met de aquariumhobby! Er komt natuurlijk veel kijken bij het houden van vissen. Net zoals een hond of een kat kan je niet zomaar naar de winkel gaan, een dier aanwijzen en hem in huis zetten. Nee, hij heeft dingen nodig, zoals een kattenbak of halsband en natuurlijk voedsel. En voor vissen is dit een goed aquarium met goede kwaliteit water, de juiste temperatuur, voedsel en planten.

Niet alleen hebben verschillende vissen ander voedsel dat ze eten, maar ze hebben ook behoefte aan bepaalde waterwaardes, temperaturen en hoeveelheid liters. Natuurlijk klinkt dit allemaal heel erg ingewikkeld als beginner, maar er zijn vissen die wat makkelijker zijn om mee te beginnen. Misschien wat standaard waterwaardes, temperaturen en hoeveelheid liters en een niet al te ingewikkeld voedingsschema. Super makkelijk dus om mee te beginnen en een beetje te leren over deze ge-wel-dige hobby!

Guppy’s

Ik ben zelf ooit begonnen met guppy’s. Het zijn echt hele toffe beginnersvissen. Waarom zijn ze zo geweldig? Ze hebben schitterende kleuren, hebben niet al te veel eisen en eten vrijwel alles. En het zijn levendbarenden. Dit houdt in dat ze echt bevallen van baby’s. Ze leggen dus geen eitjes.

Ze planten zichzelf ook erg snel voort. Af en toe zul je in je aquarium kijken en denken: wow, daar zijn weer een paar baby’s!

Het is een geweldig zicht!

Ze zwemmen het liefste in water van tussen de 20 en 26 graden. Een verwarming en filter is dus toch een echte aanrader!

Otocinclus Affinis

Oké, ik geef toe dat de naam niet gemakkelijk is. Ik noem ze altijd Otto’s. Het zijn algeneters die vooral op de grond, planten en het glas van het aquarium te vinden zijn. Ze helpen je een beetje met het alg-vrij houden van het aquarium, maar het zijn ook super leuke visjes om naar te kijken.

Met hun bolle buikjes zijn het toch wel opvallende visjes. Ze zitten het liefst in een groep van minimaal 5 Otto’s, houdt hier dus rekening mee met de afmetingen van jouw aquarium. Ze voelen zich het prettigst in water van tussen de 20 en 25 graden.

Kardinaaltetra’s en neontetra’s

Deze opvallende kleine visjes zijn zeer geliefd in het aquarium. Het grootste verschil tussen de kardinaaltetra’s en neontetra’s is de grootte. De neontetra’s zijn wat kleiner.

Het zijn wel scholenvisjes. Houdt ze dus in wat grotere groepen. Persoonlijk vind ik 10 visjes de minimum, maar andere mensen hebben hier weer een andere mening over.

Een temperatuur van 24 of 25 graden is ideaal voor ze.

Molly’s

Molly’s zijn ook levendbarenden en komen in verschillende kleuren en vormen voor. Ze eten alles. Dus ook alg! Ze helpen jou een beetje met het schoonhouden van het aquarium.

Tevens zijn ze vredelievend en kan je ze het beste in een groepje met verhouding houden van 1 mannetje per 3 vrouwtjes.

Ze zwemmen het liefst in water van 22 tot 28 graden.

Platy’s

Ben jij iemand die bang is om een aquarium te houden, omdat je denkt dat je je vissen direct vermoord? Neem dan een platy! Het zijn echt super sterkte vissen en komen ook in allemaal verschillende types en kleuren. Zie bijvoorbeeld in de afbeelding een Mickey Mouse Platy. Waarom heet deze vis zo? Kijk maar eens naar de zwarte stipjes op de staart!

Dit zijn ook levendbarenden. Ze zullen dus snel voortplanten en veel Platy baby’s krijgen. Leuk toch?!

Een platy is het gelukkigst in water van tussen de 20 en 26 graden.

Siamese Kempvis (Betta Splendens)

Mijn persoonlijke favoriet; de Siamese Kempvis. Het zijn zulke mooie vissen met weinig eisen. Je hebt deze prachtige vissen in alle kleuren die je maar kan bedenken. Ook heb je verschillende type Betta’s, met een verschillende grootte in de staart.

Houd ze in een aquarium van 30 liter, dan zijn ze het gelukkigst. En houdt ze nooit, maar dan NOOIT met twee mannetjes samen. Ook een mannetje met vrouwtjes is zeker af te raden.

Houdt de Betta dus lekker in z’n eentje met misschien wat andere visjes of garnalen. En geniet vooral van het unieke karakter van deze vis. Iedere vis heeft zijn eigen persoonlijkheid. Ze zijn prachtig om te zien. Zorg wel voor een lekker beplant aquarium. Betta’s houden namelijk niet zo van fel licht, dus heb jij een felle lamp? Zorg dan voor wat drijfplantjes of voldoende schuilplaatsen.

Deze prachtige vis is het gelukkigst in water van rond de 26 graden.

Zwaarddrager

Zwaarddragers zijn enorm leuke, kleinere visjes. Hoe ze aan hun naam komen is denk ik wel vanzelfsprekend. De mannetjes hebben een langere ‘zwaard-achtige staart’ dan de vrouwen.

Het grappige aan deze vissoort is dat de vrouwtjes kunnen veranderen in mannetjes.

Met hun mooie kleuren en opvallende uiterlijk zijn ze erg leuk voor in jouw aquarium.

En het zijn erg sterkte visjes. Daarom zijn ze één van mijn favoriete visjes om mee te beginnen! Het zijn levendbarenden, dus binnen no-time in jouw aquarium gevuld met deze leuke visjes.

Met een temperatuur van rond de 24 graden zijn deze visjes het gelukkigst.

Corydora

Corydora’s zijn nog een leuk bodemvisje die jou heel goed gaat helpen met de bodem schoon te houden. Ze zijn er in verschillende kleuren en zijn het gelukkigst in een groepje van minimaal 5 corydora’s.

Ze zijn een leuke en actieve bodembewoner. In jouw aquarium zullen ze dus echt een leuke aanwinst zijn!

Er zijn ontzettend veel soorten corydora’s die je in de winkel kunt kopen. Ze hebben ook niet allemaal dezelfde temperatuur. Let dus vooral op de precieze soort en vraag aan de winkelmedewerkers naar de specifieke informatie.

Maanvis

Maanvissen zijn ontzettend mooie en wat grotere aquariumvissen. Heel moeilijk zijn ze niet te houden. Ze geven de voorkeur aan diepvriesvoer en levend voer, maar ze eten droogvoer ook gewoon.

Let er wel op dat deze vis één van de slechtst behandelde vissen is in mijn ogen. De meeste mensen gooien ze in een bak van minder dan 100 liter. Neem als vuistregel dat er minimaal 50 liter beschikbare (!) ruimte moet zijn per maanvis.

Daarnaast zijn het groepsvisjes die in groepen van minimaal 5 maanvissen gehouden moeten worden. Een groot aquarium is dus wel een must-have als jij maanvissen wilt gaan houden. Een watertemperatuur van 24 tot 27 graden is ideaal!

Conclusie

Er zijn genoeg leuke visjes om mee te beginnen! De ene heeft wat meer ruimte en aandacht nodig dan de ander, maar het is een erg leuke hobby!

Ben je nog op zoek naar een aquarium of aquarium toebehoren? Op de website van PetsPlace hebben ze vaak leuke aanbiedingen en een groot aanbod!


Neem ook een kijkje op het forum!


Sarah

Hi! Mijn naam is Sarah. Ik ben zelf al lang bezig met de aquariumhobby en deel graag mijn kennis met jou!

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *