Guppy

Gepubliceerd door Sarah op

Guppy’s zijn één van de meest gehouden aquariumvissen. En heel gek is dat ook niet. Met hun fantastische kleuren en het snel voortplanten, zijn ze altijd enorm leuk om naar te kijken.

En het mooie is ook, ze zijn niet veeleisend! Een ideale beginnersvis dus.

De mannetjes hebben de mooiste kleuren en de langste vinnen. Maar wil je een aquarium met mannetjes en vrouwtjes

Algemeen

Mannetjes en vrouwtjes zijn goed van elkaar te onderscheiden. Vaak zijn de mannetjes wat mooier gekleurd en hebben ze langere vinnen. De vrouwtjes zijn vaak wat groter en hebben wat doffere kleuren.

Guppy’s zijn levendbarenden. Dat houdt in dat ze geen eitjes leggen, maar dat de vrouwtjes zwanger zijn van levende visjes. Vaak worden er meerdere baby’s geboren tijdens een zwangerschap. Dit is dan ook de reden dat ze zo ontzettend snel voortplanten.

Temperatuur: 20-26 graden.
pH: 7.0 – 8.0
gH: 12 – 16
Maximale lengte: 5 tot 6 cm.

Benodigde ervaring: minimaal, maar lees je altijd van tevoren goed in!
Grootte van het aquarium: minimaal 50 liter.

Guppy soorten

Er zijn binnen de guppen nog verschillende soorten te onderscheiden.

Fancy guppy

De meest gehouden soort is de fancy guppy. Deze komt aan zijn naam doordat deze vis super veel prachtige kleuren heeft.

Endler gup

Deze gupsoort wordt ook vaak gehouden. Dit komt doordat de Endler gup een iets sterkte guppensoort is. Hij is niet zo doorgefokt als de fancy guppy. De Endler gup is dus wat meer gerelateerd aan de gup die in het wild voorkomt.

Guppen in het aquarium

Inrichting

Zorg voor een beplant aquarium. Doordat guppen levendbarenden zijn, planten ze zich snel voort. Je zal op een gegeven moment ineens heel veel kleine fry zien zwemmen. Super leuk! Maar de volwassen guppen willen ze graag opeten. Zorg dus voor een beplant aquarium om de fry een kans op overleven te geven.

Een goed filter is belangrijk. Dat is natuurlijk altijd het geval. Persoonlijk zou ik voor een filter gaan met een niet al te sterke stroming. Guppen zijn wel goede zwemmers, maar om uitputting te voorkomen (doordat ze zulke lange vinnen hebben) zou ik je aanraden om een niet al te harde stroming in het aquarium te hebben.

Grootte van het aquarium

Je zal het vast wel eens gezien hebben. Guppen in een vaas zonder verwarming of veel zwemruimte. Maar guppen houden van zwemmen, dus zorg voor voldoende beweegruimte.

Persoonlijk vind ik 50 liter de minimale inhoud.

Zorg bij voorkeur voor een wat langer aquarium in plaats van hoogte. Ze planten zich dus erg snel voort. Wat ga je doen met alle jongen als er te veel zijn? Zorg echt voor voldoende ruimte. Hoe groter het aquarium, hoe beter!

Waterwaardes en algemene informatie

Temperatuur: 20-26 graden.
pH: 7.0 – 8.0
gH: 12 – 16
Maximale lengte: 5 tot 6 cm.

Benodigde ervaring: minimaal, maar lees je altijd van tevoren goed in!
Positie in het aquarium: midden/bovenlaag

Een verwarming is echt nodig. Ja, ze zullen een tijdje overleven in een koudwater aquarium, maar is het aan te raden? Nee. Het metabolisme zal achteruit gaan en ze zullen niet meer zo actief zijn. Zorg dus voor een verwarming. De optimale temperatuur is in mijn ogen 24 graden.

Een gemiddelde pH en wat harder water is daarnaast zeker aan te raden.

Voeding

Guppy’s zijn alleseters. Ze eten vlokken, diepvriesvoer en levend voer gaat er ook zeker in. Ze houden toch wel het meest van groenvoer. Dus als je een keertje bij het diner komkommer eet of andere groene groentes, maak dan wat meer en hou dit over voor de guppen. Ze zullen het ge-wel-dig vinden.

Zorg voor de fry dat het voedsel in kleine stukjes is. Ze hebben kleine mondjes en grote stukken zullen er niet in gaan.

De guppy in een gezelschapsaquarium

Guppen kunnen heel goed in een gezelschapsaquarium. Het zijn van nature vredelievende vissen, dus kijk vooral naar de eisen van de gezelschapsvissen.

  • De vissen moeten dezelfde eisen hebben. Denk dus aan dezelfde temperatuur en waardes.
  • De vissen moeten niet vinbijtend zijn. Guppen hebben mooie, lange vinnen en vinbijtende vissen kunnen hier dus NIET bij.
  • De vissen moeten tegen drukke guppen kunnen. Guppen zwemmen veel en snel. Vissen die liever wat rust hebben, zoals Betta’s, kunnen dus NIET bij guppen.

Kweken

Het kweken van guppen is super makkelijk. Zorg er voor dat alle waardes en aquariumeisen goed zijn. Zonder de juiste temperatuur of waardes zullen de guppen zich niet fijn genoeg voelen om voort te kunnen planten.

Plaats voldoende schuilplaatsen en planten voor de fry. Dit is echt ten zeerste aan te raden!

Je kan er eventueel ook over nadenken om een kweekbakje te kopen.

Zorg voor kleiner voedsel voor de fry. Je wilt ze niet uithongeren.

De juiste man/vrouw verhouding is ook heel belangrijk! De juiste verhouding is 1 mannetje per 3 vrouwtjes. Niet meer, niet minder. Er kunnen wel meer mannetjes bij elkaar in een aquarium, zo lang er maar genoeg vrouwtjes bij zijn.

Ziektes

Buikwaterzucht: Helaas is deze ziekte ook veelvoorkomend bij guppen. Het is een ziekte die je vaak veel te laat ziet. Het kenmerkt zich door de schubben van de vis die er als een dennenappel uitzien. Ze staan naar buiten. Daarnaast zal de vis moeite hebben met zwemmen en wat dikker worden. Je kan nog proberen om de vis te redden door hem in een quarantainebak met warmer water (28 graden) en wat aquariumzout te doen, maar in de meeste gevallen is het beter als de vis uit zijn lijden wordt verlost.

Ammoniakvergiftiging: ook dit is een veelvoorkomende ziekte. Dit komt voornamelijk doordat de eigenaar nog een beginnende aquariumhobbyist is en niet van de nitrietcyclus afweet. Een aquarium moet je laten indraaien. Dit houdt in dat de bacteriën zich moeten vestigen. Deze bacteriën zetten nitriet om in nitraat. Dit is noodzakelijk om ammoniakvergiftiging te voorkomen.

fish in freshwater aquarium with green beautiful planted tropical

Kosten

Guppen zelf zijn ontzettend goedkoop. Zorg wel voor de juiste man/vrouw verhouding (1 man per 3 vrouwen).

Een goed aquarium waar ze goed in kunnen bewegen heb je ook al voor niet al te veel geld op bijvoorbeeld PetsPlace. Een verwarming en filter kan je hier ook kopen, want dit is zeker noodzakelijk in een guppenaquarium.

Daarnaast raad ik je aan om een kweekbakje te kopen voor als je guppen wilt gaan kweken.

En natuurlijk een goede ondergrond (ik raad zand of fijn grind aan) dien je ook te halen.

Tot slot wat planten, hout/stenen en andere verstopplekken zijn ook noodzakelijk om er voor te zorgen dat de jongen zich kunnen verstoppen.

Al met al is een guppenaquarium een goedkoop aquarium en ze hebben niet al te veel nodig. Ook kwa voedsel zijn het niet veeleisende visjes en is het dus een goedkope hobby!


Sarah

Hi! Mijn naam is Sarah. Ik ben zelf al lang bezig met de aquariumhobby en deel graag mijn kennis met jou!

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *