Maanvissen (Pterophyllum scalare)

Gepubliceerd door Sarah op

Maanvissen zijn extreem populaire tropische vissen binnen de aquariumhobby. Ze zijn groot, maar hebben kleine mondjes. Zo zijn ze dus goed te combineren met kleine visjes. En qua eisen zijn ze ook niet heel veeleisend, maar er zijn wel een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden.

Lees hier alles over deze prachtige tropische vis!

Algemeen

Maanvissen zijn groepsdieren. Houd ze dus nooit, maar dan ook nooit solitair. Houd ze in een leuk groepje. Sommige mensen zijn van mening dat ze in een koppeltje ook gelukkig zijn, maar ik zou je echt aanraden om minimaal 4 of 5 maanvissen te nemen, mocht je geïnteresseerd zijn in deze vis.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet heel goed te zien. Tijdens de paartijd is de aars van een mannetje kleiner dan die van een vrouwtje.

Temperatuur: 24 – 28 graden
pH: 6,0 – 7,0
gH: 4,0 – 8,0
Maximale lengte: 15 cm
Benodigde ervaring: gemiddeld. Lees je goed in en wat kennis over het onderhouden van aquaria is een must aangezien deze vissen vrij gevoelig zijn voor waterwaardes.
Grootte van het aquarium: minimaal 50 liter zwemruimte per maanvis

Maanvis soorten

Maanvissen behoren tot de Cichlide familie. De gewone maanvis (Pterophyllum scalare) zal je het vaakst zien in het aquarium. Er bestaat ook een grotere soort, namelijk de hoge maanvis (Pterophyllum leopoldi).

Ook kwa kleuren zijn er verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld maanvissen in wilde kleuren, koi maanvissen of blauwe maanvissen. Blauwe maanvissen worden gekweekt en komen niet in het wild voor! Dit is een door de mens gecreëerde vis, dus je kan voor jezelf bepalen of je dit leuk vindt of zielig voor de dieren.

Maanvissen in het aquarium

Zoals ik al eerder had vermeld, zijn maanvissen vrij grote vissen. Ze kunnen 15 centimeter worden. Ze hebben dan ook veel zwemruimte nodig.

Minimaal 50 liter per maanvis is een MUST! Ze hebben echt veel ruimte nodig, dus onderschat dit niet. Zeker aangezien het een scholenvis is en je dus echt wel een groot aquarium nodig hebt om überhaupt te denken aan maanvissen aanschaffen.

Maanvissen hebben voorkeur voor sterkte planten. Kies bij voorkeur voor sterkte planten, zoals de Vallisneria. Op grote zwaardplanten leggen maanvissen hun eitjes, dus zwaardplantjes zijn ook een aanrader!

Zorg voor een goed onderhouden aquarium! Zoals al eerder genoemd houden maanvissen van een goed onderhoud aquarium. Zorg dus voor regelmatige waterwissels (maar ook niet té vaak in verband met de nitraat/nitriet cyclus!) en voldoende levende planten.

Grootte van het aquarium

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Houd maanvissen in een aquarium van minimaal 200 liter. Ze willen graag 50 liter beschikbare zwemruimte. En aangezien het groepsdieren zijn is een groot aquarium een must.

Je zal het vast wel vaker zien. Een paar maanvissen in een 30 liter aquarium. Misschien zien ze er wel mooi uit, maar ze zijn echt niet gelukkig. Daarnaast trekken de kleuren van de maanvissen weg bij stress, dus als ze gelukkig zijn, zijn ze veel mooier.

Waterwaardes en algemene informatie

Temperatuur: 24 – 28 graden
pH: 6,0 – 7,0
gH: 4,0 – 8,0
Maximale lengte: 15 cm
Benodigde ervaring: gemiddeld. Lees je goed in en wat kennis over het onderhouden van aquaria is een must aangezien deze vissen vrij gevoelig zijn voor waterwaardes.
Grootte van het aquarium: minimaal 50 liter zwemruimte per maanvis

Maanvissen voelen zich het prettigst in 25/26 graden. Ja, je kan de temperatuur ook op 28 graden zetten. Dan voelen ze zich ook prima, maar dan leven ze wel minder lang. Hun metabolisme gaat dan omhoog en dan zullen de vissen sneller oud worden en dus sneller sterven. Maanvissen worden rond de 5 jaar oud, dus zorg goed voor ze en ze zullen je een lange tijd gezelschap houden!

Zorg ook echt voor regelmatige waterwissels en zorg dat er geen vuil op je bodem gaat vormen. Ze houden van schoon water. Maar natuurlijk niet al te vaak schoonmaken. Ik raad je ook aan om het filter zo min mogelijk schoon te maken, aangezien daar de goede bacteriën zitten en die echt noodzakelijk zijn voor een goed draaiend aquarium.

Voeding

Maanvissen vinden levend voedsel het fijnst. Ze eten ook droogvoer of diepvriesvoer, maar zorg dat ze wel regelmatig levend voer krijgen. Zo houd je de vissen gezond!

Voor jonge maanvisjes kan je wat kleiner levend voedsel geven, zoals Artemia.

De maanvis in een gezelschapsaquarium

Maanvissen kunnen zeker in een gezelschapsaquarium. Let wel op een aantal punten. Namelijk:

  • Vermijd vinbijtende vissen. Maanvissen hebben prachtige vinnen en vissen zoals de sumatraan zullen deze vinnen beschadigen.
  • Zorg voor rustige vissen. Maanvissen houden niet van snelle en chaotische vissen, zoals guppy’s.
  • Zorg voor niet al te kleine medebewoners. Kleine garnaaltjes of neon tetra’s raad ik niet aan om bij maanvissen in een bak te zetten. Dit kan er voor zorgen dat de kleine medebewoners het niet zullen overleven en de maanvis een volle maag heeft!

Zorg alsnog voor voldoende ruimte binnen het aquarium. Stop dan ook geen 5 maanvissen met andere vissen in een 200 liter aquarium. Dit is simpelweg te klein om met andere medebewoners te delen. Houd je echt aan die minimale 50 liter beschikbare zwemruimte per maanvis!

Kweken

Maanvissen vormen paren (daarom is een even getal aan maanvissen zoals 4 of 6 maanvissen erg leuk!). Maanvissen zullen de grote, zwaardachtige planten opzoeken en zullen deze eerst een beetje schoonmaken voordat ze de eitjes deponeren.

De ouders letten zelf heel goed op de eitjes. Ze bewaken niet alleen de bevruchte eitjes, maar eten ook de niet-bevruchte eitjes op om ze op te ruimen. Na een paar dagen zie je de maanvis fry rondzwemmen in je bak.

Wist je dat maanvissen wel honderden eitjes per keer kunnen leggen? Zorg dus voor een goed plan voor wat je met de kleine maanvisjes gaat doen als de eitjes uitkomen!

Ziektes

  • Gatenziekte. Dit is een veelvoorkomende ziekte bij de Cichlide familie. Er vormen zich gaten nabij de kop van de vis. Dit geeft een slechte waterkwaliteit aan, een tekort aan mineralen of een slecht dieet.
  • Witte stip. Ja, ook deze vis kan last hebben van witte stip. Behandel onmiddelijk met Esha Exit en zet de temperatuur naar 28 graden.
  • Stress. Maanvissen zijn gevoelig voor stress. Een teken van stress kan zijn dat de kleuren vervagen. Ga na wat het probleem is. Heeft de maanvis wel genoeg ruimte? Is er agressie tussen soortgenoten of andere medebewoners? Hoe zijn de waterwaardes? Heeft de maanvis wel een goed gebalanceerd dieet met veel levend voedsel?

Kosten

De kosten van een maanvis zelf is niet extreem duur. Voor een jonge maanvis kan dit een paar euro zijn en voor een volwassen maanvis misschien rond de €10,-.

De grote hoeveelheid kosten zit hem in het aquarium zelf. Een groot aquarium is niet heel goedkoop, dus let daar zeker op. Daarnaast hebben ze voldoende schuilplaatsen en levende planten nodig, dus daar ben je ook wel wat geld aan kwijt.

Levend voedsel kan je zelf kweken of kopen bij de dierenwinkel, maar het is over het algemeen wel duurder dan bijvoorbeeld vlokvoer.

Als je de vissen goed verzorgd kunnen ze wel 5 jaar leven. Dus als je er goed voor zorgt (en ook goed voor het aquarium zorgt) zijn het leuke vissen voor niet al te veel geld!

Conclusie

De maanvis is een populaire tropische vissoort die wel wat eisen heeft. Houd ze in een goed onderhouden aquarium in een groepje van minimaal 4 of 5 maanvissen en zorg voor een groot aquarium met minimaal 50 liter beschikbare zwemruimte per vis.

Zorg voor een goed gebalanceerd dieet om stress te voorkomen en hun prachtige kleuren te zien!Sarah

Hi! Mijn naam is Sarah. Ik ben zelf al lang bezig met de aquariumhobby en deel graag mijn kennis met jou!

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *