Siamese Kempvis (Betta Splendens)

Gepubliceerd door Sarah op

De Betta is een prachtige en makkelijke vis. Ze zijn er in allerlei kleuren en types en ze trekken direct de aandacht.

Er zijn natuurlijk een aantal belangrijke dingen die jij MOET weten voordat je een Betta koopt.

Lees hier dus alle beginnersinformatie over deze prachtige vis!

Algemeen

Betta’s staan erom bekend dat ze vrij agressief zijn. Houdt dus NOOIT 2 mannetjes bij elkaar in hetzelfde aquarium. Een mannetje samen met vrouwtjes is ook af te raden.

Het mannetje heeft de mooiste kleuren en de langste vinnen. Daarom zijn mannetjes vaak wat duurder om aan te schaffen.

Temperatuur: 20-27 graden.
pH: 6-7,5
gH: 5-19
Maximale lengte: 5 tot 7 cm.

Benodigde ervaring: minimaal, maar lees je altijd van tevoren goed in!
Grootte van het aquarium: minimaal 30 liter.

Betta soorten

De betta komt in vrijwel alle kleuren voor. En de vintypes zijn ook verschillend. Belangrijk om te weten is dat de staart in de natuur niet zo lang is. Een wilde betta heeft vaak kleinere vinnen. De mens heeft deze vis eigenlijk zo gekweekt dat de vinnen alleen maar langer en langer werden.

Een aantal voorbeelden van verschillende Betta types.

De Betta die je het meest in de dierenwinkel ziet zijn de Veil Tail betta’s. Maar mijn favoriet is toch wel de Halfmoon of Dumbo Ear (tweede van links)!

Ook de Crowntail betta (vierde van links) is een erg populaire Betta soort onder de aquariumhobbyisten.

De mannetjes zijn eigenlijk het populairst. Dit komt doordat de mannetjes de lange vinnen hebben en de vrouwtjes wat minder lange. Echter is een groot nadeel aan de mannetjes dat je ze solitair moet houden. Vrouwtjes kunnen nog wel met andere vrouwtjes samen, maar ook niet met mannetjes.

Op de afbeelding rechts is goed het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes te zien. Links is het mannetje, rechts is het vrouwtje.

Betta’s in het aquarium

Inrichting

Betta’s houden van een beplant aquarium. Zorg echter wel dat er geen scherpe objecten zijn, want daar kunnen ze hun vinnen aan beschadigen. Zorg ook voor voldoende schuilplaatsen voor wanneer jouw Betta zich even wilt terugtrekken.

Betta’s houden ook niet van fel licht. Zorg dus dat jouw licht niet fel is, of voor drijfplantjes.

Tevens is sterke stroming af te raden. Ze hebben lange vinnen en zijn daarom niet zulke goede zwemmers. Een filter is wel nodig (!), maar zorg dat de stroming niet te hard is.

Tip! Sommige mensen zullen jou vertellen dat de betta in het wild in een modderpoel leeft en dat ze daarom van vies water houden. Dit is echter een mythe! Betta’s houden juist van schoon en verzorgd water!

Grootte van het aquarium

Wanneer je Betta’s in de winkel ziet, zitten ze in het kleinste aquarium. Soms zitten ze zelf in vazen of in een bakje van misschien 5 liter! Ja, Betta’s kunnen een tijd overleven in een kleine hoeveelheid water. Maar is dit aan te raden? Zeker niet!

Een aquarium van 30 liter is in mijn ogen het minimum aantal liters.

Sommige mensen zijn van mening dat 30 liter optimaal is en grote aquariua af te raden zijn. Omdat ze een territorium opbouwen moeten ze dus veel zwemmen om dat te verdedigen. Ik ben echter van mening dat dit een mythe is en dat ze in elk aquarium kunnen, zolang deze maar goed genoeg beplant is en diep genoeg. Ik heb persoonlijk een Betta in een 200 liter aquarium zitten (geen haatberichten in de reacties alsjeblieft! :p)

Betta mannetjes dienen zoals eerder vermeld apart te zitten van andere mannetjes of vrouwtjes. Betta vrouwtjes mogen wel bij elkaar (houdt dit wel altijd goed in de gaten, want vrouwtjes kunnen ook agressief zijn naar elkaar!). Stop de Betta vrouwtjes dus in een wat groter aquarium. Stop ze dus niet met een groot aantal in een 30 liter aquarium!

Waterwaardes en algemene informatie

Temperatuur: 20-27 graden.
pH: 6-7,5
gH: 5-19
Maximale lengte: 5 tot 7 cm.

Benodigde ervaring: minimaal, maar lees je altijd van tevoren goed in!

Betta’s zitten het liefste in wat warmer water. Ik zou daarom zelfs nog een temperatuur van tussen de 24 en 27 graden aanhouden. Een gemiddelde pH is ook gewenst. En voor gH is te zien dat ze niet erg kieskeurig zijn. Het zijn ook goede beginnersvisjes die niet veel eisen hebben.

Wist je dat de betta ook wel de Siamese Vechtvis wordt genoemd? Dit is natuurlijk wegens zijn agressieve karakter naar zijn soortgenoten toe.

Voeding

De Betta eet vrijwel alles behalve alg. Geef ze wel een gevarieerd voedingsschema. Zo houden ze hun mooie kleuren en blijven ze gezond! Levend voedsel of diepvriesvoer zou ik zelf regelmatig geven. Denk bijvoorbeeld aan witte/zwarte muggenlarven, cyclops en artemia. Groenvoer eten ze ook. Vlokvoer eten ze wel, maar ik zou hier persoonlijk niet de voorkeur voor hebben.

De Betta in een gezelschapsaquarium

Ja, de Betta kán in een gezelschapsaquarium! Sommige mensen zullen zeggen dat de Betta enkel solitair gehouden kan worden, maar ik ben hier zelf niet zo’n fan van.

Let wel op een aantal dingen wanneer jij gezelschapsvisjes uitkiest:

  • Betta’s willen de mooiste vis zijn. Zorg dus dat er geen andere vis bij is met hele felle, mooie kleuren, zoals guppy’s. Ook bijvoorbeeld maanvissen zijn te ‘sierlijk’ om bij Betta’s te kunnen. Deze zullen ze zien als rivalen en zal eindigen in vechtpartijen waarbij doden vallen.
  • Betta’s houden van garnalen, maar eten ze wel op! Mocht je garnalen willen in het aquarium, zorg dan voor wat grotere garnalen, zoals Amanogarnalen.
  • Zorg er voor dat de vissen in het gezelschapsaquarium géén vinbijters zijn. Deze zullen namelijk al snel gaan ‘knabbelen’ aan jouw betta. En dat wil je niet!

Wil jij Betta’s in een gezelschapsaquarium houden? Zorg dan wel voor voldoende schuilplaatsen en genoeg planten!

Kweken

Het kweken van betta’s is niet moeilijk. Het opgroeien van de betta fry is wel moeilijk. Ik zal jou zo goed mogelijk proberen uit te leggen waarom. Maar eerst, hoe kweek je betta’s?

Stap 1: Zet een kweekbak op

Een kweekbak hoeft zeker niet groot te zijn. Een bak van 10 liter is zeker genoeg. Zorg wel dat de bak niet diep is (max 15 cm), maar vooral breed. Zet de kweekbak op met een klein filter en een goede verwarming. Zet de verwarming op ca. 27/28 graden.

Knip een plastic fles, zodat je een soort ‘omheining’ maakt binnen het aquarium. Hier gaat straks het vrouwtje in en bescherm je haar tegen het mannetje.

Laat de bak eventjes indraaien.

Stap 2: Zet het mannetje in de kweekbak

Het mannetje zet je eerst in de kweekbak, zodat hij dit kan gaan zien als zijn territorium. Laat hem ongeveer een uurtje alleen.

Stap 3: Zet het vrouwtje in de fles

Als je het vrouwtje nu in de fles zet, zullen ze aan elkaar gaan wennen zonder te vechten. Zet het filter uit en laat ze 24 uur alleen. Doe er desnoods een theedoek overheen, zodat ze een beetje licht hebben, maar ze jou niet zien. Dit zorgt voor stress en dat wil je niet hebben tijdens de kweek.

Stap 4: Het mannetje heeft een schuimnest!

Kijk na 24 uur even onder de theedoek. Zie je een schuimnest op het oppervlak? Dan heeft het mannetje zijn werk gedaan! Zie je nog geen schuimnest? Geen zorgen. Het kan zo zijn dat je een vrij jong mannetje hebt, of hij heeft gewoon even zijn tijd nodig. Geef het dan nog 24 uur. Heb je na deze 24 uur nog geen schuimnest? Dan is het geen match en zou ik een ander vrouwtje proberen.

Kijk even naar het vrouwtje. Vaak zijn er verticale strepen te zien op haar lijf wanneer ze klaar is om te paren.

Stap 5: Het vrouwtje loslaten

Nu is het tijd om het vrouwtje los te laten. Zorg dat je ze eerst even wat te eten geeft (het liefst levend voer). Ze zullen achter elkaar aangaan. Dit is niet zo erg. Het vrouwtje zal waarschijnlijk wat beschadigd zijn na de kweek, maar zo lang je goed voor haar zorgt, is dit geen probleem.

Laat ze nogmaals 24 uur alleen zonder ze te storen (dus met een theedoek).

Ze zullen (als het een match is) om elkaar heen draaien. Het mannetje duwt als het ware de eitjes uit het vrouwtje. Het vrouwtje zal even verlamd naar beneden drijven, voordat ze het mannetje helpt om de eitjes in het schuimnest te doen. Dit zullen ze een aantal keer herhalen.

Het paren: het mannetje (boven) duwt de eitjes uit het vrouwtje (onder)

Stap 6: Het vrouwtje verwijderen

Het vrouwtje heeft nu haar taak volbracht. Nu mag je haar verwijderen. Ik raad zelf aan om haar even in een apart aquarium van 30 liter te plaatsen, zodat ze wat aan kan sterken en haar vinnen weer kunnen herstellen voordat ze terug gaat in de oude bak.

Stap 7: De eitjes komen uit en de man verwijderen

De eitjes gaan uitkomen. Je zal ze een beetje zien bewegen. Na een paar dagen gaan ze verticaal zwemmen. Dit is het moment dat het mannetje terug mag naar zijn eigen aquarium.

De fry (baby’s) moet je gaan grootbrengen. Hier speelt voer een grote rol in. Zorg dat je ze maximaal 3 dagen na het uitkomen wat te eten geeft. Geef ze het liefste levend voer, maar wel erg klein levend voer, bijvoorbeeld de kleinste soort van Artemia. Geef ze kleine porties 2 tot 3 keer per dag. Zo groeien ze snel.

Stap 8: De fry verplaatsen

Wanneer ze ongeveer anderhalve maand oud zijn mogen ze naar een grotere bak om uit te groeien. Pas na een maand of 3/4 zul je het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes zien. Haal de mannetjes die voor agressie en problemen zorgen er direct uit en houd ze solitair! Je kunt een eigen aquarium voor ze kopen, of ze verkopen (bijvoorbeeld aan jouw lokale dierenwinkel of gewoon op Marktplaats).

Nu heb je een succesvolle kweek!

Wist je dat een nest gemiddeld 50-200 jongen bevat? Zorg dus dat je een plan hebt voor wat je gaat doen met de jongen. De mannen kunnen zoals je al weet niet samen met andere mannen of vrouwen.

Ziektes

Betta’s zijn vrij vatbaar voor ziektes of stress. Zorg dus voor zo min mogelijk stress en voor zo stabiel mogelijke waterwaardes.

  • Buikwaterzucht: Helaas is dit een besmettelijk en een moeilijk te behandelen ziekte. De vis zal schuin gaan zwemmen, of in de ergste gevallen helemaal gekrompen op de grond liggen. Houd deze vissen direct apart en verhoog de temperatuur langzaam naar 28 graden. Dit is eigenlijk de enige oplossing. Gaat het nog niet over? Dan raad ik je aan om een aquariumspeciaalzaak te raadplegen of om jouw betta uit zijn leiden te verlossen. Het is namelijk een ontzettend pijnlijke ziekte voor jouw vis.
  • Vinrot: Helaas komt deze ziekte vrij vaak voor bij Betta’s. Je zal een wat witte, ontstoken wond zien op de betta. Dit kan bij de mond, vinnen of op de huid zijn. Dit is goed te behandelen met medicijnen en goede waterwissels. Zet hem wel even apart in een quarantaineaquarium, want medicijnen wil jij niet in jouw ‘normale’ aquarium.
  • Witte stip: Zoals de naam al zegt zal jij witte stippen zien op jouw Betta. Dit is ook besmettelijk. Zet de vis dus apart en bestel medicijnen. Met een hogere temperatuur is dit zo weg!

Natuurlijk zijn er nog veel meer ziektes, maar deze komen het meest voor.

Kosten

Een betta is een enorm goede vis om in een kleiner aquarium te zitten. Het aquarium zelf is niet extreem duur. Een aquarium van 45 liter is op de website van PetsPlace bijvoorbeeld op moment van schrijven €32,99. Je hebt nog wel een verwarming en filter nodig natuurlijk, maar dit kan je zelfs via Marktplaats bestellen. Persoonlijk zou ik een aquarium niet via marktplaats bestellen. Vaak hebben gebruikte aquaria krassen, kalkaanslag of alg.

Mocht je nou de voorkeur hebben aan een nieuw filter en verwarming, kan je op dezelfde website van PetsPlace hier een nieuw filter van €11,99 vinden en hier een verwarming van €18,99.

De Betta zelf heeft natuurlijk geen vaste prijs. In de winkel zie je de mannetjes vaak voor €20,- en de vrouwtjes rond de €4,-. Je kan ze ook online bestellen, of voor een paar tientjes meer uit Thailand importeren. De keuze is aan jou. Showbetta’s zijn natuurlijk ook wat duurder, en een zuivere kweek is ook wat duurder.

Betta’s willen wel een beplant aquarium. Hoe groter het aquarium, hoe meer planten erin moeten. Voor een 30 liter aquarium hebben ze al genoeg aan een stuk hout en een stuk of 5/6 plantjes. Deze kan je gewoon in jouw lokale dierenwinkel met aquariumgedeelte halen.

Het is niet heel duur om een betta als huisdier te nemen. Betta’s kunnen tussen de 2 en 4 jaar oud worden (en soms langer!) als ze een goed leven hebben en goed worden behandeld.

Conclusie

De betta is een enorm mooie, goede beginnersvis voor iedereen die een leuk visje wilt in huis. Zorg wel dat je een goede dosis basisinformatie hebt (als je dit hebt gelezen dat weet je het natuurlijk al!) voordat jij een betta gaat kopen.


Sarah

Hi! Mijn naam is Sarah. Ik ben zelf al lang bezig met de aquariumhobby en deel graag mijn kennis met jou!

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *